Trygga möten

Equmenia vill vara en rörelse där barn och unga växer, i gemenskap med varandra och Jesus. För att vara trovärdiga denna vision måste vi som föreningar och ledare möta barn och unga på ett respektfullt och förtroendeingivande sätt. Vi behöver också ha beredskap att hantera sådant som vi önskar inte ska hända, men som kan ske.

Här hittar du information om hur din förening kan arbeta med utbildningen Trygga möten och med utdrag ur belastningsregistret som en del av ert motverkande och förebyggande arbete.

Trygga möten i Equmenia

Alla ledare i Equmenia ska gå kursen Trygga möten vart tredje år.

Du som är scoutledare…

…behöver gå webbkursen. Som scout ingår kursen i scoutavgiften, men du behöver en kod för att få tillgång till kursen. Kontakta din kårchef eller personal i din region. Kursen når du via Scouternas lärplattform.

Du som scoutledare uppmuntras också att gå kursen om den arrangeras i din förening, men gå även webbkursen. I webbkursen går du igenom hur en trygg verksamhet ser ut. I livekursen pratar ni om hur det kan anpassas till just er förening och hur ni tillsammans kan förebygga alla former av övergrepp. Det är ett väldigt viktigt samtal. Mer om livekurser här nedan.

Du som är ledare i andra verksamheter än scout…

…kan gå Trygga möten på flera sätt:

Livekurs på plats i föreningen. Ni samlar ledarna och går en kurs om ca 3 timmar. Kontakta personal i din region för att boka.

Livekurs på webben. Varje termin körs några kurser på webben med deltagare från hela Sverige. Aktuella datum hittar du i kalendern.

Gå webbkursen. Gå kursen när du själv vill, i din egen takt. Kursen köps i Scouternas lärplattform. Kom överens i föreningen om vem som står för kostnaden.

Visa ditt intyg

När du har gått kursen får du ett intyg, antingen digitalt via Scouterna, eller från den som leder livekursen.

Kursintyget ska visas för föreningens ordförande, kårchef eller annan person som fått uppdraget. Att du har visat intyget ska antecknas.

Efter tre år ska du gå kursen igen och visa upp ett nytt intyg.